Monday, November 10, 2014

Surirumah masa kini

Teks : Shehren Shahadan
Sumber Imej : Google

Assalamualaikum w.b.t,


Bersua kembali. Apa khabar pembaca sekelian? Di doakan semoga saya dan anda semua sentiasa di bawah rahmat illahi. Adakah kebaikan yang anda lakukan pada hari ini? Adakah anda sudah melakukan kebaikan yang tidak di ketahui oleh orang lain? Amalkan selalu setiap hari InsyaAllah kehidupan anda pada hari itu akan tenang dan hati akan sentiasa lapang. Semoga kehidupan kita memberi manfaat kepada yang lain juga.

Suri rumah
Wanita berkahwin yang menguruskan rumahtangga.
Sesebuah rumah perlu ada yang mengurus jadual harian di dalam rumah itu. Memasak, mengemas rumah, menjaga anak kecil, mengurus keperluan anak sekolah dan banyak lagi tugas bagi seorang suri rumah.

Panggilan ibu, mama, mak, umi untuk seorang surirumah.
Seorang wanita yang cekal hati dan tabah mengurus kehidupan rumahtangga bersama suami dan anak-anak. Wanita yang pada pandangan mata kasar melakukan tugas biasa-biasa dan tidak perlu di angkat kisah ceritanya.

Surirumah masa dahulu sebelum zaman teknologi begitulah ceritanya. Membantu suami di ladang. Balik memasak untuk suami dan keluarga. Malam mengisahkan pula buku pelajaran anak-anak. Jika lapang baru dapat merehatkan diri.

Surirumah masa kini walaupun hanya duduk di rumah jangan di pandang sebelah mata. Di samping ligat mengurus rumahtangga si ibu juga ligat mencari pendapatan tambahan. Maklumlah zaman teknologi canggih seperti sekarang, keperluan sangat mahal untuk di penuhi jadi si ibu perlu mencari sumber-sumber pendapatan yang boleh di lakukan di rumah untuk membantu keluarga.

Kisah surirumah masa kini yang berjaya sering di angkat menjadi contoh untuk tatapan tauladan suri yang lain. Dewasa kini banyak bengkel serta seminar berbayar ataupun percuma dari pihak NGO mahupun kerajaan menyediakan ilmu-ilmu untuk para suri. Para suri yang memerlukan ilmu sebegini bolehlah menghadiri bengkel atau seminar tersebut. 

Zaman semakin moden. Ilmu agama dan ilmu dunia perlu selari. Si ibu perlu juga lebih bijak sedikit dari anak agar segala pertanyaan dan persoalan yang di lontarkan oleh anak dapat di jawab dengan sebaiknya oleh si ibu.

Sekian semoga bermanfaat.No comments:

Post a Comment