Wednesday, May 6, 2015

Keguguran@misscarriage

Teks : Shehren Shahadan
Sumber imej : Google


Assalamualaikum w.b.t,

Bayi comel
Kadangkala kita manusia begitu mengharap.
Kehadiran bayi comel yang menghiasi kehidupan berumahtangga pasangan suami isteri.
Kehadiran bayi comel yang menjadi dambaan sebagai penyeri hidup.
Bagi pasangan yang bertahun berusaha untuk mendapatkan anak namun tidak berhasil, tetapi satu ketika dengan izin Allah si ibu mengandung. Berita yang tidak di sangka hadir dan sungguh mengujakan. 
Bahagia Allah beri pinjam hanya sebentar dan menduga si ibu pula mengalami keguguran. 
Orang tua berkata " jika belum kuat kandungan jangan di heboh di canang pada orang lain"...
Tetapi kuasa Allah mengatasi segalanya.

Punca keguguran
Bila berlaku sebarang insiden dan sebagainya yang membabitkan nyawa selalu mencari punca?
Tahukah mencari punca serupa meletak salah pada orang lain. Membebankan orang yang di tunding sebagai punca kejadian.
Memberi pengalaman yang buruk kepada si ibu apabila kerap di lontar persoalan apa punca keguguran? Salah makan ke? Terjatuh ke? Terlupa makan ke? Bukankah semua ibu punya salah? Kasihan si ibu. Sudahlah mengalami trauma keguguran, lagi di asak pertanyaan demi pertanyaan apa punca keguguran. Kasihanlah sedikit kepada si ibu. Lumrah masyarakat memang macamtu. Tak boleh di ubah sejengkal pun. Cuba bertenang dan menenangkan si ibu. Anggap sudah suratan takdir. Allah sedang menguji kita.

Tempoh jagaan keguguran
Betapa sedihnya protokol pekerjaan di negara ini tidak menyediakan cuti yang sempurna untuk ibu yang keguguran. Maksud cuti khas seperti ibu bersalin. Sudahlah ibu keguguran serta kehilangan bayi di kandung. Dan sebetulnya ibu tersebut perlu berpantang serupa seperti ibu bersalin. Cuma bezanya ibu keguguran berpantang tanpa bayi di sisi. Bagi pekerja wanita yang mengalami keguguran, mereka terpaksa menganbil cuti sendiri sama ada cuti bergaji atau sebaliknya (biasanya cuti tanpa gaji). Si ibu perlu juga mengurut untuk mengembalikan tahap kecergasan badan. Perlu juga menjaga makan sama seperti ibu bersalin dalam tempoh berpantang. Perlu juga mencari ubat atau jamu untuk menguatkan kembali tubuh badan.

Paling penting pasangan perlu sentiasa memberi semangat untuk si ibu. Keluarga juga perlu memainkan peranan untuk mengembalikan semangat yang hilang. Jagaan dan keperihatinaan dari ahli keluarga dapat mempercepatkan proses pemulihan bagi si ibu dari bertukar menjadi duka dan terus murung. Memang perit apabila kehilangan. Tetapi redhalah Allah akan ganti yang lebih baik untuk si ibu kelak.

Sekian semoga bermanfaat 

No comments:

Post a Comment